Wednesday, February 20, 2013

Kuinka kuvata luovasti tähtiä?

Canon 5D, Canon EF 17-40 f/4
88 x 29s, f/6.3, ISO:1600
Pikkuhiljaa alkaa tunto palata viimein kehoon tätä kirjoittaessa, sillä tuli vietettyä viime yö mukavasti ulkosalla. Olen jo pitkään kärkkynyt kirkkaita tähtitaivas öitä ja nyt vihdoin sattui taivas aukenemaan oikein mukavasti. Mieleni on pitkään tehnyt mieli kuvata Star Trail -kuvia, jossa tähdet venyvät ja paukkuvat pitkiksi vanoiksi hyöriessään taivaalla. Suomenkielistä sanaa en kuvaustyylille tiedä, jonka ansiosta tämä postaus sai äärettömän kuvailevan otsikon.

Ideana Star Trail -kuvissa on siis saada tähdet venymään joko erittäin pitkän suljinajan avulla tai sitten yhdistämällä lukuisia yksittäisiä kuvia yhteen esim. photoshopin tai pelkästään tähän hommaan pyhitetyn kuvanmuokkausohjelman avulla. Tällaisia ovat esim. Startrails windowsille ja Starstax macille. Netistä löytyy myös muita ohjelmia, mutta tässä suosituimmat. 

Yhden valotuksen ottamisen etuna on vähäisemmän jälkieditoinnin tarve, mutta siinä taas kohinan määrä saattaa nousta häiritseväksi tekijäksi. Lukuisia erillisiä kuvia yhdistämällä taas pystyy kontroilloimaan kohinaa hyvin, mutta jälkieditointi voi heikot istumalihakset omaavalle käydä taas hieman rankaksi.


Mitä kaikkea tällainen kuva sitten vaatii? Alle on kasattu pieni muistilista:

- Tukeva jalusta, joka ei heilu tuulessa.

- Laukaisin, jonka avulla voit ottaa tarvittaessa pidempiä valotuksia kuin mitä kamera pystyy itsessään ottamaan. Intervalli /ohjelmoitava kaukolaukaisin on kätevä, sillä siihen pystyy asettamaan kaikki haluamansa arvot ja antaa sen hoitaa kuvanotot. 

- Talvella akut ovat kovilla, josta syystä kannattaa hankkia kädenlämmittimiä. Sido ne kameran kylkeen kiinni lämmittämään akkua. Kuvatessani ilman lämmitintä akku kesti -13°C:ssa n. 10min ja sen kanssa yli tunnin! Ne saattavat myös auttaa linssin huurtumisen ehkäisemisessä jos niitä laittaa lähelle linssiä muutaman. Kannattaa muuten laittaa ne jonkun sukan tms. sisään jotta ne säilyttävät lämpönsä paremmin.Pääsi vilu yllättämään näistä kamoista huolimatta :D

- Pimeä paikka. Yritä päästä paikkaa missä on mahdollisimman vähän valosaastetta!

- Mielenkiintoinen etualan kohde. Niinkin vaikuttava kuva kuin tällainen onkin, niin se käy äkkiä tylsäksi jos luottaa vain sen tuomaan vaikutelmaan. Etsi joitain staattisia kohteita jotka tuovat enemmän sisältöä kuvaan.

- Laajiksella saa isomman kuva-alan katettua, mutta samalla täytyy ottaa pidempiä valotusaikoja jotta saa jotain liikettä näkyviin. Pidemmällä polttovälillä liike näkyy hyvin helposti, mutta sommittelun kannalta se on joskus haastavampi vaihtoehto.

- Etsi Pohjantähti ja sommittele kuva sen mukaan! Pohjantähti ei käytännössä liiku juuri ollenkaan, mutta muut tähdet taas pyörittävät iloisesti karusellia sen ympärillä.


Itse suosin monen kuvan yhdistämistä sillä oman rungon kohinansietokyky ei ole parhain mahdollinen ja muutenkin on mukavaa pitää jonkinlainen kontrolli hommassa kiinni jälkikäteen kotona. Esittelenkin nyt seuraavaksi melko rouhean workflown siitä kuinka eilisen yön kuva syntyi.


Kuvaustilanne

Kuvaustilanteessa tulee olla todella huolellinen kaikkien mahdollisten säätöjen kanssa, sillä et halua huomata hypotermian partaalla, että viimeisen kahden tunnin työ on mennyt hukkaan jonkin automaattiasetuksen jäätyä päälle. Eli ts. kaikki mahdolliset asetukset manuaalille

Aukkoa voit laittaa huoletta hieman pienemmälle, sillä tässä vaiheessa vain suljinaika ratkaisee. Ei kannata nyt mitään f/22 laittaa, mutta tyyliin f/6.3-8 käy melko hyvin. Varsinkin jos linssisi piirto ei ole kovinkaan hyvää täydellä aukolla :) 

Suljinaika kannattaa laittaa melko pitkäksi. Lähtökohtaisesti niin pitkäksi, että jo yksittäisessä kuvassa alkaa pientä viirua syntymään.

Herkkyydet voi laittaa jonnekin 600-3200 tienoille tilanteen ja kameran mukaan.

Yritä pitää valotusten välinen aika mahdollisimman pienenä, jotta viirut olisivat mahdollisimman yhtenäisiä ilman rumia katkoja.

Valotuksia kannattaa ottaa reilusti, jotta jälkieditoinnissa on sitten hieman liikkumavaraa. Itse otin n. 160 ruutua 29s valotuksella. Eli n. 1h 15min kuvaus kaikenkaikkiaan :) Lopulliseen kuvaan tuli loppujen lopuksi 88 ruutua eli 45min edestä.

Koneelle lataus ja säätöjen teko

Lataa kuvat koneelle ja tee suurinpiirteiset säädöt kuville. Itse muokkaan kuvani Lightroomissa niin, että teen säädöt yhdelle kuvalle ja yhdistän samat asetukset sitten muille. Nopeaa ja helppoa! Sitten vain kuvien exporttaus jpeg:nä ulos :)
Kuvien yhdistäminen

Sitten alkaa hauska osuus. Voit joko ladata jpeg -tiedostot suoraan johonkin Star Trail -ohjelmaan joka yhdistää napin painalluksella kuvat yhteen tai sitten tehdä hieman erikoisemmalla tavalla saman homman. Esittelemälläni tavalla vanat saavat hieman tähdenlentomaisen olemuksen pelkän suoran viivan sijaan.

Avaa kuvat alla olevan polun mukaisella tavalla and let the magic happen!
Kuva avautuu aikansa ruksutettuaan näytölle ja nyt varmaan koet itsesi huijatuksi jollain erittäin hävyttömällä ja sairaalla tavalla; kuvahan ei muuttunut miksikään vaikka tasoja on miljoona!Tässä tulee sitten tosiaan se hauska osuus. Ready? Laita vaikka joku mukava soittolista soimaan taustalle ja ota oikein hyvä asento työtuolillasi. Jotta kuva saataisiin lopputuloksen kaltaiseksi, tulee sinun käsitellä jokainen taso erikseen. Workflow on seuraavanlainen:1. Aloita listan alimmasta kuvasta.
2. Aseta "Blending Modeen" Lighten
3. Aseta "Opacity" seuraavan kaavan mukaisesti
    - 100 / kuvien määrä = Opacityn määrä
    - Esim. 100 / 100 = 1%
    - Esim. 100 / 25 = 4%
4. Etene seuraavaan kuvaan ja toista kaksi edellistä toimenpidettä. Lisää Opacityyn aina laskemasi prosenttimäärä (1.kuva 2%, 2.kuva 4%, 3.kuva 6%...), jolloin edettyäsi ylimpään kuvaan, tulokseksi tulee 100%!
5. Et näe kuvassa mitään muutoksia vasta kun olet käsitellyt viimeisen ja ylimmän kuvan, jonka jälkeen kuva muotoutuu lopulliseen olomuotoonsa!


Sitten ei muutakuin vain tallenna tiedosto halutessasi psd. -muotoon talteen, tee "flatten image" -komento ja muokkaa kuva haluamallasi reseptillä! :)


Alla vielä muutama muu otos samaiselta reissulta


Reissun ainoat reposet siellä jossain. Jäähileet linssin pinnalla aiheuttivat mielenkiintoisia ufoja taivaalle.

Hypotermia

6 comments:

 1. Löysin siun blogin tässä taannoin ja oon sitä satunnaisesti nyt seuraillu inspiraation vuoksi. Tykkään näistä tähtikuvista tosi paljon, samoin niistä taannoisista revontulikuvista, koska revontulet ja tähtitaivas on jotain, mitä jaksaisin tuijotella loputtomiin.

  Minulla on koko talven ollu haaveena lähteä jonakin pakkasyönä kameran kanssa metsään seikkailemaan, mutta tämä ois järkevintä toteuttaa kotiseudulla keskellä Kainuuta, ei ois niin paljon valosaastetta, kuin täällä Oulussa. Viimeksi siellä käydessäni pakkanen kuitenkin kiristyi sinä ainoana selkeänä yönä -32 asteeseen, joten jätin suosiolla seuraavaan kertaan, koska halusin pitää sormeni ja varpaani. :D

  En oo ollu kauheen innostunu nuista "viivatähdistä", mutta nyt tämän jälkeen vähän houkuttelisi kokeilla..

  /Suvi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kovin! :) Tuona yönä ei pakkasta ollut kuin -14°C mutta kyllä siinäkin alko vilu tulemaan melko nopeasti, että ehkä ihan hyvä valinta jäädä kotiin :D Vaikkakin kireinä pakkasöinä tähdet näkyvät ilman kuivuuden takia erityisen hyvin! Mukavaa, että inspiroi kokeilemaan, parasta mahdollista palautetta sellainen :)

   Delete
 2. Huikee jippo toi miten manuaalisesti pilkot noi stackit ja muutat opacityä porrastetusti. Jos haluaa oikeesti helposti tehdä tasaset star trailit, niin onhan tohon ihan scripti olemassa, millä saa kaiken helposti ja automaattisesti tehtyä. Ole hyvä :)

  http://blog.starcircleacademy.com/2011/02/automated-stacking-of-star-trails-in-ps-cs5/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh joo, tuleehan tuolla ihan hauskat noista viivoista vaikka vaatiikin hieman työtä. En löytäny tuohon scriptiä, varmaan pystyis tuonkin automisoimaan :) Kiitoksia, täytyypi testata kun seuraavan kerran väsäilee näitä!

   Delete
 3. Miten ja millä asetuksilla tuo toisiksi viimeinen kuva on otettu? Minua kiinnostaisi ottaa tuommoisia perinteisempiä tähtikuvia, mutta runkoni (550d) ei kestä suurta iso arvoa ollenkaan :( ISO 400 on jo liikaa mummorungolle normiolosuhteissa. Pinotaanko nuo "perinteiset" tähtikuvat tuolla samalla ohjelmalla kasaan kuin viirutähtikuvat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. En muista kyllä yhtään että millä arvoilla, mutta veikkaisin että ISO oli about 1600, suljinaika n. 10-20s ja aukko f/4.0. Iso 400 on kyllä aika vähän jos haluaa saada yhtään enempää tähtiä näkyviin, ilman että ne menevät viiruiksi. Riippuu toki polttovälistä ja maksimi aukosta jotka on käytetettävissä. Photarissa kait periaatteessa pystyy pinoamaan perinteisiäkin tähtikuvia, mutta prosessina se on kuulemma todella vaivanloista. Helpommalla pääsee esim. deep sky stackerin tyyppisellä ohjelmalla joka on tarkoitettu juurikin tuollaisten kuvien pinoamiseen.

   Delete