Wednesday, January 30, 2013

Sigma 35mm f/1.4 testailua

Noniin, pitkä odotus on täällä päässä takana, kun sain eilen vihdoin postissa tuon uuden Sigman 35mm F/1.4 linssin! On se kyllä kaunis ja jykevä. Huomaa kyllä, että Sigma on nyt parantamassa otteitaan linssinvalmistajana sillä viimeistely tässä kapineessa on ensiluokkaista! Sanoisin tähän lisäksi jotain hävyttömämpää sen ulkomuodosta jos vain ihmiset olisivat suvaitsevaisempia. Eli jatketaan juttua sitten ihan muilla asioilla, kysykää asiaan tarkennusta jos näätte mut joskus Rovaniemen Onnelassa.Tänään kotimatkalla luennon jälkeen ulkoilutin sitten tätä hieman. Älkää odottako mitään hirveän hienoja kuvia tässä postauksessa, nopeaa testailua oli tällä kertaa enimmäkseen bokehin, tarkennuksen ja vinjentoinnin kanssa. Mutta jos tämä linssi kiinnostaa niin lue toki pidemmälle! 

Tuossa aiemmin mainitsin ohimennen siitä kuinka tuon Sigman tarkennusvarmuuden kanssa saa vähän pelätä, muutamia kauhutarinoitakin on isot pojat jo huudelleetkin kamerafoorumeilla. Sen takia hieman stressasinkin, että kuinka oman kopion kanssa käy, omassa vanhassa kamerassa ei ole sitä Micro Adjustmenttiakaan jolla saisi hienosäädettyä mahdolliset tarkennusvirheet kohdilleen. Mutta pikaisten testailujen analyysinä voisin todeta, että no problem! :) Tarkennus napsahtaa hyvin kohdilleen n. 90% ajasta, hutejakin mahtuu kuitenkin joukkoon. Enemmän tämän kanssa saa kuitenkin murehtia siitä että saa itse pidettyä sen halutun alueen tarkkana sillä täydellä aukolla syväterävyys on tooodella kapea! Pienikin heijailu eteentaakse, väärin ajoitettu hengitys tai krapulavapina saa kuvan oitis epätarkaksi. Sigman 85mm f/1.4:sen handlaan jo melko hyvin, mutta tämän kanssa riittää vielä hieman opeteltavaa. Ekaa kertaa aloinkin nyt käyttämään kamerani AI SERVO -toimintoa, jonka avulla tarkennuksen osumisvarmuus parani huomattavasti :)


Sigma 35mm f/1.4 @ f/1.4
Syy miksi ostin tämän oli polttovälin lisäksi sen paljon kehuttu tarkkuus; Nikonin ja Canonin vastaavat maksavat uutena huomattavasti enemmän, mutta tämä on siitä huolimatta huomattavasti tarkempi linssi! Eli ei kovinkaan vaikea päätös. Myös kromaattinen aberraatio ja bokeh pitäisi ollaa parempaa laadultaan. Onhan se kyllä kaikkea tätä! Tässä kroppaus isommasta kuvasta: 
Kromaattista aberraatiota kyllä näkyy täydellä aukolla, mutta se ei ole läheskään yhtä pahaa mitä muilla linsseillä olen nähnyt, hyvin helposti muokattavissa pois. 

Ainoa asia mikä hieman jää tässä linssissä häiritsemään on sen sangen runsas vinjentointi täydellä aukolla. Se vähenee kuitenkin onneksi melko nopeasti himmennettäessä. Koska kyseessä on melko uusi linssi, siitä ei ole vielä tullut Lightroomiinkaan profiilia Lens Correctioniin, mutta huomasin Sigman 85mm f/1.4 ja 30mm f/1.4 profiilien toimivan melko hyvin vinjentoinnin poistamisessa :)

f/1.4
f/1.6
f/1.8
f/2.0
f/2.8
 Mutta tällä hetkellä olen enemmän kuin tyytyväinen ostokseeni, näistäkin olin hyvin tietoinen ennen päätöstäni. Täysin odotusten mukainen tapaus! Testiä tulee vielä jatkossa jahka saan jonkun malliksi tämän eteen sillä sellaisia tapauksia varten tämän ostinkin. Ehkä kenties viikonloppuna saisi jotain aikaan :) Loppuun muutama muu nopea näpsy.


Sigma 35mm f/1.4 @ f/1.4
Sigma 35mm f/1.4 @ f/1.4
Sigma 35mm f/1.4 @ f/1.4

EDIT 31.1

Lisään tähän vielä yhden kuvan, en viitti uutta postausta tehdä. Vähän referenssiä siitä, että millaista tuo bokeh on vähän pidemmällä etäisyydellä :)6 comments:

 1. kyll se ihan kivalta kakkulalta näyttää!

  ReplyDelete
 2. Luin jonkun muunkin kuvaajan arvostelun tuosta Sigmasta, hyväksi kehui hänkin. Ja kuule, saan nyt kiittää ihan vaan sinua että minäkin vihdoin viimein opin sen panorama-kuvan tekemisen. Tosin elementsin kokeiluversiolla ja eka kuva oli kuolemaisillaan olevasta kukasta, mutta panorama kuitennii :D Sun kuvat motivoi opettelemaan aiheen parissa vaikka se ensin alkuun tuntui ihan mahdottomalta kun en ymmärtänyt yhtään mitään. Mutta pikkuhiljaa se siitä aukeni. Kiitos!

  Tohon vinjetointiin, minulla vinjetoi joka ainoa putki 5D:n nokalla, 50mm f 1,8 on ehkä kaikista pahin, 28-135 f3,5-5,6 ei ihan niin pahasti ja 85mm f1,8 en vielä tiijä kun "ei oo ollut kuvattavaa". Seiska D:n nokalla ei juurikaan vinjetointia eteen tullut, enkä ennen 5Deetä edes tiennyt mitä vinjetointi tarkoittaa.. ei oo kyllä tullut kokeiltuakaan näillä EF putkia 7D:hen, onko se muka rungosta kiinni.. :O Enempi varmaan johtuu siitä että mun amatöörin silmäni ei oo aikaisemmin ymmärtänyt kiinnittää huomiota koko asiaan.
  Semmosta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kiitosta hirveästi, tällaisia tarinoita on aina hauska kuulla :) Mukavaa että on jollekulle jotain hyötyäkin näistä minun jorinoista. Juu se johtuu tuosta kun tosiaan 7D:n kroppikenno ns. "kroppaa" siitä objektiivin kuva-alasta 1,6x kertoimella. Koska 5D:n täyskenno taas näyttää objektiivin polttovälin niinkuin se oikeasti on, niin tulee siitä laajemmasta näkymästä myös tuo vinjentointikin esiin sitten :) Näin sekavasti ja mahdollisimman epätieteellisesti selitettynä.

   Delete
 3. Sigmalla sitä - useita vuosia.
  Kolme zoomia Sigmaa on nuissa Canoneissa.
  Ei ole moittimista.
  Kuvia tekevä aivn samoin kun kalliit Canonitkin.
  Kyllä nämä Sinunkin kuvat on mainiosti piirrelly Sigma...
  Tuota vinjetointia taitaa esiintyä jokaisella lasilla - toisilla enempi toisilla vähempi...!
  Terveisiä Kuusamosta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, näinhän se on, täyskenno vain korostaa sitä :) Mutta oikein mukava lasi mitä nyt on tullut enemmän käytettyä, ei voi kuin suositella!

   Delete