![]() |
Canon 5D, Canon EF 17-40 f/4 88 x 29s, f/6.3, ISO:1600 |
Ideana Star Trail -kuvissa on siis saada tähdet venymään joko erittäin pitkän suljinajan avulla tai sitten yhdistämällä lukuisia yksittäisiä kuvia yhteen esim. photoshopin tai pelkästään tähän hommaan pyhitetyn kuvanmuokkausohjelman avulla. Tällaisia ovat esim. Startrails windowsille ja Starstax macille. Netistä löytyy myös muita ohjelmia, mutta tässä suosituimmat.
Yhden valotuksen ottamisen etuna on vähäisemmän jälkieditoinnin tarve, mutta siinä taas kohinan määrä saattaa nousta häiritseväksi tekijäksi. Lukuisia erillisiä kuvia yhdistämällä taas pystyy kontroilloimaan kohinaa hyvin, mutta jälkieditointi voi heikot istumalihakset omaavalle käydä taas hieman rankaksi.
Mitä kaikkea tällainen kuva sitten vaatii? Alle on kasattu pieni muistilista:
- Tukeva jalusta, joka ei heilu tuulessa.
- Laukaisin, jonka avulla voit ottaa tarvittaessa pidempiä valotuksia kuin mitä kamera pystyy itsessään ottamaan. Intervalli /ohjelmoitava kaukolaukaisin on kätevä, sillä siihen pystyy asettamaan kaikki haluamansa arvot ja antaa sen hoitaa kuvanotot.
- Talvella akut ovat kovilla, josta syystä kannattaa hankkia kädenlämmittimiä. Sido ne kameran kylkeen kiinni lämmittämään akkua. Kuvatessani ilman lämmitintä akku kesti -13°C:ssa n. 10min ja sen kanssa yli tunnin! Ne saattavat myös auttaa linssin huurtumisen ehkäisemisessä jos niitä laittaa lähelle linssiä muutaman. Kannattaa muuten laittaa ne jonkun sukan tms. sisään jotta ne säilyttävät lämpönsä paremmin.
![]() |
Pääsi vilu yllättämään näistä kamoista huolimatta :D |
- Pimeä paikka. Yritä päästä paikkaa missä on mahdollisimman vähän valosaastetta!
- Mielenkiintoinen etualan kohde. Niinkin vaikuttava kuva kuin tällainen onkin, niin se käy äkkiä tylsäksi jos luottaa vain sen tuomaan vaikutelmaan. Etsi joitain staattisia kohteita jotka tuovat enemmän sisältöä kuvaan.
- Laajiksella saa isomman kuva-alan katettua, mutta samalla täytyy ottaa pidempiä valotusaikoja jotta saa jotain liikettä näkyviin. Pidemmällä polttovälillä liike näkyy hyvin helposti, mutta sommittelun kannalta se on joskus haastavampi vaihtoehto.
- Etsi Pohjantähti ja sommittele kuva sen mukaan! Pohjantähti ei käytännössä liiku juuri ollenkaan, mutta muut tähdet taas pyörittävät iloisesti karusellia sen ympärillä.
Itse suosin monen kuvan yhdistämistä sillä oman rungon kohinansietokyky ei ole parhain mahdollinen ja muutenkin on mukavaa pitää jonkinlainen kontrolli hommassa kiinni jälkikäteen kotona. Esittelenkin nyt seuraavaksi melko rouhean workflown siitä kuinka eilisen yön kuva syntyi.
Kuvaustilanne
Kuvaustilanteessa tulee olla todella huolellinen kaikkien mahdollisten säätöjen kanssa, sillä et halua huomata hypotermian partaalla, että viimeisen kahden tunnin työ on mennyt hukkaan jonkin automaattiasetuksen jäätyä päälle. Eli ts. kaikki mahdolliset asetukset manuaalille!
Aukkoa voit laittaa huoletta hieman pienemmälle, sillä tässä vaiheessa vain suljinaika ratkaisee. Ei kannata nyt mitään f/22 laittaa, mutta tyyliin f/6.3-8 käy melko hyvin. Varsinkin jos linssisi piirto ei ole kovinkaan hyvää täydellä aukolla :)
Suljinaika kannattaa laittaa melko pitkäksi. Lähtökohtaisesti niin pitkäksi, että jo yksittäisessä kuvassa alkaa pientä viirua syntymään.
Herkkyydet voi laittaa jonnekin 600-3200 tienoille tilanteen ja kameran mukaan.
Yritä pitää valotusten välinen aika mahdollisimman pienenä, jotta viirut olisivat mahdollisimman yhtenäisiä ilman rumia katkoja.
Valotuksia kannattaa ottaa reilusti, jotta jälkieditoinnissa on sitten hieman liikkumavaraa. Itse otin n. 160 ruutua 29s valotuksella. Eli n. 1h 15min kuvaus kaikenkaikkiaan :) Lopulliseen kuvaan tuli loppujen lopuksi 88 ruutua eli 45min edestä.
Koneelle lataus ja säätöjen teko
Lataa kuvat koneelle ja tee suurinpiirteiset säädöt kuville. Itse muokkaan kuvani Lightroomissa niin, että teen säädöt yhdelle kuvalle ja yhdistän samat asetukset sitten muille. Nopeaa ja helppoa! Sitten vain kuvien exporttaus jpeg:nä ulos :)
Kuvien yhdistäminen
Sitten alkaa hauska osuus. Voit joko ladata jpeg -tiedostot suoraan johonkin Star Trail -ohjelmaan joka yhdistää napin painalluksella kuvat yhteen tai sitten tehdä hieman erikoisemmalla tavalla saman homman. Esittelemälläni tavalla vanat saavat hieman tähdenlentomaisen olemuksen pelkän suoran viivan sijaan.
Avaa kuvat alla olevan polun mukaisella tavalla and let the magic happen!
Tässä tulee sitten tosiaan se hauska osuus. Ready? Laita vaikka joku mukava soittolista soimaan taustalle ja ota oikein hyvä asento työtuolillasi. Jotta kuva saataisiin lopputuloksen kaltaiseksi, tulee sinun käsitellä jokainen taso erikseen. Workflow on seuraavanlainen:
1. Aloita listan alimmasta kuvasta.
2. Aseta "Blending Modeen" Lighten
3. Aseta "Opacity" seuraavan kaavan mukaisesti
- 100 / kuvien määrä = Opacityn määrä
- Esim. 100 / 100 = 1%
- Esim. 100 / 25 = 4%
4. Etene seuraavaan kuvaan ja toista kaksi edellistä toimenpidettä. Lisää Opacityyn aina laskemasi prosenttimäärä (1.kuva 2%, 2.kuva 4%, 3.kuva 6%...), jolloin edettyäsi ylimpään kuvaan, tulokseksi tulee 100%!
5. Et näe kuvassa mitään muutoksia vasta kun olet käsitellyt viimeisen ja ylimmän kuvan, jonka jälkeen kuva muotoutuu lopulliseen olomuotoonsa!
Sitten ei muutakuin vain tallenna tiedosto halutessasi psd. -muotoon talteen, tee "flatten image" -komento ja muokkaa kuva haluamallasi reseptillä! :)
Alla vielä muutama muu otos samaiselta reissulta
![]() |
Reissun ainoat reposet siellä jossain. Jäähileet linssin pinnalla aiheuttivat mielenkiintoisia ufoja taivaalle. |
![]() |
Hypotermia |