Thursday, March 19, 2015

Arctic Fashion

Tällä kertaa olisikin jaossa vähän eri tyyppistä kuvaa! Olin tuossa kuukausi takaperin Rovaniemellä järjestettävän ADW:n Arctic Fashion shown virallinen hovikuvaaja ja toimenkuvaan kuului yleisen hälinän taltioinnin lisäksi myös vaatesuunnittelijoiden hienojen luomusten ikuistaminen. Pääasiassa tämä tapahtui catwalkilla muotinäytöksen yhteydessä, mutta otin erikoisvapauden itselleni toteuttaa myös muutaman ns. next level muotikuvan! Kuten muotinäytöksen nimestä voi päätellä, arktisuus oli teemana hyvin vahvasti esillä. Tästä inspiroituneena halusin tuoda näihin muotikuviin jotain astetta erikoisempaa ja tätä teemaa kuvaavaa elementtiä mukaan. Muotinäytös järjestettiin tiedekeskus Arktikumin tiloissa mistä löytyy useita erilaisia arktisen alueen näyttelyitä. Näyttelyissä on nähtävillä mm. kuuluisampia tällaisen alueen eläimiä jotka halusinkin ehdottomasti mukaan kuviin! 

Olen viimeaikoina inspiroitunut ihan älyttömästi ns. "composite" kuvista joissa yhdistellään realistisesti useita eri elementtejä yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän tyyppinen genre tarjoaa rajattomasti itsensä ilmaisemis mahdollisuuksia ja siinä ainoa rajoittava tekijä on vain ja ainoastaan mielikuvitus! Harjoitellakseni tätä halusinkin asettaa itselleni haasteen tehdä uskottava kuva jossa yhdistyisi muotikuva sekä jokin näyttelyn täytetyistä eläimistä :) 

Asiat mitkä tämän tyyppisissä kuvissa on tärkeintä muistaa realistisen lopputuloksen saavuttamiseksi ovat:

- Valon suunta ja laatu
- Kuvakulma
- Värilämpötila + sävytys

Jos jokin näistä ei täsmää, näkyy se heti anteeksiantamattomasti kuvassa. Eli huonosta kuvasta ei voi kuin syyttää puhtaasti itseään ;) Ja tämän koin itsekin näitä tehdessäni eli lesson learned the hard way! :D Mutta alta löytyisi sitten nämä tuotokset sekä pieni making of video pätkä koko prosessista! Näitä composite -kuvia tulossa tulevaisuudessa enemmänkin, joten stay tuned!!

Eläimet: Arktikum

Mallit: Katri Kaarto (Jääkarhu)
Hanna-Maria Viertola (Hirvi)

Suunnittelijat: Kirsti Kinnunen (Winno-hanke), r-collection (Jääkarhu)
Vanamo Jokitalo (Hirvi)

MUAH: Studio Arctic style

6 comments:

 1. Miten itse koet tuon hirvikuvan? Sattumalta ajauduin tähän settiin ja oli mennä aamukahvi housuille. Minua alkoi kiinnostaa, olenko niin vanha -etten enää ymmärrä ammattini uusia virtauksia ollenkaan, tai sitten olet täysin kieli poskessa tehnyt--siksi pyydän - kerro hirvestä siten että tajuan mitä todella ajoit takaa. Olitko tosissasi vai onko kuva joke?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa Jore että löysit blogiini, taustasi ammattivalokuvaajien etujen rankkana puolustajana ja suomalaisten lehtikuvaajien eliittinä herättää kunnioitusta kenessä tahansa. Oman intuitioon perustuvan valokuvauksen juttuja miettiessäni (lue: minulla ei ole peräänkuuluttamaasi ammattikuvaajan koulutusta) en ole kuitenkaan koskaan ymmärtänyt tarvetta valokuvan luojana pureskella katsojalle auki teoksen ideaa/sanomaa. Itse ainakin nautin omien mielleyhtymien luomisesta katsoessani muiden kuvia. Näin puhtaalla mutulla voisin ajatella, että lehtikuvauksessa tuon sanoman välittymisen nopeus ja helppous on erittäin suuressa osassa onnistuneessa lopputuloksessa, mutta näissä tämän tyyppisissä fantasialähtöisissä kuvissa taasen katsojan ajatuksille tilaa jättäminen on isossa osassa. Siinä että ovatko ajatukset skaalaltaan kuinka laajoja tai syvällisiä, ei minusta ole merkitystä vaan kuva voi herättää pieniä toteamisen tasolla olevia ajatuspilkahduksia tai sitten galaksin räjäyttäviä tunneryöppyjä. Eli vastasit siis itse tuohon mitä ajoin takaa; Hirvikuva herättää sinussa epäuskoista voivottelua valokuvaajan ammatin ja laadun tulevaisuuden tasosta. Niin epäuskoista, että se melkein jopa aiheuttaa palovamman nivusiin.

   Delete
 2. Ehkä kuvat ei näytä aidoilta, mutta pidän niistä silti. Ne tosiaan tuntuvat siltä, kuin olisivat fantasiakirjan upeaa kuvitusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Veera! Mahtavaa olisikin joku päivä päästä kuvittamaan jotain sen kaltaista :)

   Delete
 3. Kysyin onko kuva joke, koska kuvankäsittely voisi olla sellaista että kuva näyttäisi edes hetken aidolta. Nyt naisen jaloista lumessa näkee heti feikin ja ajattelisin, että tällainen kuva pitäisi tehdä just eikä melkein, jos hakee realistista sceneä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noniin, kiitoksia tarkentavasta kommentista, helpottaa kummasti vastaamista kun tietää mistä puhutaan :) Nuo jalkojen upottamiset molemmilla oli kieltämättä haastavat ja siis niissä ei nyt onnistuttu näemmä. Kiitti kun nostit tuon esille, osaan jatkossa kiinnittää sitten paremmin huomiota noihinkin kohtiin!

   Delete