Thursday, January 10, 2013

Ounasvaaran rinteiltä


Taas on mennyt aivan liian pitkä aika kun olen kirjaimellisesti ulkoiluttanut kameraani luonnon helmassa. Tiedättekö sellaista meininkiä missä kamera meinaa koko ajan kastua, sukat ovat märät ja näpit jäässä joiden myötä kaikille flunssaviiruksille on annettu oikein täsmähoivaa. Koska viime kerrasta oli tosiaan tovi kulunut, päätin tänään luennon jälkeen polkaista jonnekin oikein mukavaan paikkaan.

Sääennuste näytti sellaista puolipilvistä ja aamupäivän vietettyäni pimeässä massaluentosalissa, totesin kelin olevan ennustusten mukainen. Aurinko oli kuitenkin jo hyvää vauhtia laskemassa josta syystä mummopyörä ja jouluruuat saikin kunnon kyydit kun lähdin polkemaan yliopistolta kuvauspaikalle. Olin valinnut tälle kertaa paikaksi Rovaniemen Ounasvaaran huipun. Vaikka se ei nyt mikään mahdottoman kokoinen ole ja pakkastakin oli sen -12°C niin mukava määrä hikikarpaloita kasteli selän ja otsan oikein mukavasti. Puhumattakaan jalkojen happopitoisuuksista.

Henkihieverissä selvisin juuri oikeaan aikaan huipulle talsittuani pyöräreissun jälkeen vielä pikkumatkan polveen asti ulottuvassa hangessa. Täytyy sanoa, että huomasin tuossa matkalla conversen tennareiden ja farkkujen osoittautuneen erittäin huonoksi asukokonaisuudeksi. Mut kukin tyylillään!Huipulla oli sitten ihan rentoa napsia menemään kuvia, auringon viimeiset säteet paistoi mukavasti huipulle joku 10 min ja tuona aikana ehdin muutamat ruudut nappaista. Sikäli paras valo jäi kokematta ollessani hieman myöhässä, mutta ne jäi sitten seuraavaan kertaan :)
Lähtiessäni laskettelemaan alas Ounasvaaraa, käytännössä melkein törmäsin yhteen pieneen porolaumaan. Vaikka näpit olivat jo tunnottomat ja housutkin olivat jäätyneet polveen asti sementin jäykiksi putkiksi, en voinut olla ohittamatta niitä. Semisti aluksi jännitti miettiessäni, että koskas niillä olikaan se aggressiivinen kiimakausi, mutta niiden ollessa aika säikkyjä päätin lähteä varovaisesti ottamaan muutamat potretit. Tämä tarkoitti puolestaan jalkojen upottamista taas polviin asti yltävään umpihankeen. Nice. 
16 comments:

 1. Miten saat kuvista tuollaisia "pehmeän" näköisiä. Mulla kaikki kuvat tosi kovan näkösiä, varsinkin jos kuvaa pakkasessa. (ja tämä ei johdu vain terävyyden lisäämisestä, mitä harrastan teen kuville)Olisiko kyse erilaisista objektiiveista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarkoitatko tuota kapeaa syväterävyyttä esim. tuossa oksa kuvassa? Se on suuren aukon ja pidemmän objektiivin tuoma lyhyt syväterävyys ts bokeh. Tuo kuva on otettu Sigman 85mm f/1.4 objektiivilla :)

   Delete
  2. Syväterävyyden tiedän. Itekki käytään sitä usein... Luulen huomaamani eron johtuvan pääasiassa muokkaustavoista, objektiivista ja mahdollisesti kamerasta... :)

   Delete
  3. osaatko antaa jonkin esimerkki kuvan niin voin ehkä osaa sanoa paremmin että mikä siihen vaikuttaa?

   Delete
  4. No esimerkiksi jos vertaa näihin (vuoden vanhoihin kylläkin..) kuviin tuossa postauksessa ---> http://somethinglikeartphotos.blogspot.fi/2012/01/something-beautiful.html niin huomaa selkeän eron. Enimmäkseen ero taitaa olla muokkauksesta, muttta jotenkin tuntuu että ainakin mun kameralla käy niin, että kuvat ovat huonolaatusia ja vähän turhan "kovia" varsinkin kun kuvaa pakkasilla... Hankala asia selittää :D Ehkä pitäis vaan ostaa photoshoppi tai lightroom ja alkaa opetellaa muokkausta ihan oikeasti, jos se siitä johtuisi (nythän siis leikin suurinpiirtein kahella liukusäätimellä, kontrasti ja valotus...) :D

   Delete
  5. Jooh, muokkauksessa on pieni ero. Sulla on noissa vastavalo kuvissa varjot aika tukossa, pelkkää mustaa ts. Et liika kontrasti ei aina ole hyvästä, siinä tuleekin sitten vähän edistyneempien kuvankäsittelyohjelmien hyvä puoli kun voi monipuolisemmin säätää kuvia :)

   Delete
 2. No on se kiva että joku ehtii sentään näkemään auringon ja vielä nätistä paikasta :< Mutta upeita ja mäkin haluan pohjoiseen kuvaamaan poroja :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jooh, hilkulla se on täälläkin että sen ehtii nähdä :D Pitää olla vaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan :)

   Delete
 3. Ihania kuvia :) Taisi olla ihan tennareiden jäätymisen (?) arvoinen reissu? ;) ps. mun blogissa on sulle pieni haaste, jos haluat osallistua :) Mitään pakkoa ei ole :) Kunhan vain mainostan sua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olihan tuo siitä huolimatta ihan hauska reissu :) Oho kiitosta, täytyy kattoa jossain välissä jos ehtii :)

   Delete
 4. varmaan hei sä oot ite ottanu nää kuvat!!! on meinaa iha mielettömän upeita kuvia:o!

  ReplyDelete