Wednesday, November 28, 2012

"Pro" Tips maisemakuvailuun

Hiljaiselo päättyy nyt! Ei ole oikein päivittämisen arvoisia kuvaushommia tai muuta sen sellaista sattunut tulemaan vastaan tässä viime aikoina, mutta toissapäivänä tuli siihenkin muutos. Rovaniemen Missionuoret kysyivät minulta josko voisin tulla heille opettamaan päiväksi valokuvausta ja antamaan vinkkejä parempiin kuviin. En vaatimattoman kuvaushistoriani aikana ole vielä tämän tyyppistä hommaa tehnytkään, josta syystä otinkin tehtävän ilomielin vastaan :) Mikäs sen parempi, kuin päästä ihan luvan kanssa jorinoimaan lempiaiheesta ja joku on ihan oikeasti jopa kiinnostunut siitä :D Mukava homma tämä oli siitäkin, että nyt sain vähän kerrattua vanhoja perusjuttuja ja mietittyä vähän syvällisemmin myös omaa kuvauskäyttäytymistä. Jotta tähän opetustuokioon antamani panos ei nyt täysin menisi hukkaan niin ajattelin jakaa tähän muutamia poimintoja tuon päivän setistä, toivottavasti joku saisi jotain irti näistä :)




Eli "Pro" Tips Maisemakuvailuun s'il vous plaît!


Suunnittele ja valmistaudu huolella kuvausreissuun!

Maisemakuvaamisessahan on tarkoitus tallentaa sään ja miljöön suhde toisiinsa mahdollsimman edustavassa valossa. Eli jotta tallentaisit ne sykähdyttävimmät hetket luonnossa niin, että kuva tarjoaisi mahdolliselle katsojalle jotain muutakin tunnetta kuin pelkkää ylimalkaista perushöttöfiilistä, tulee reissuun panostaa jo hyvissä ajoin.

Opettele alkajaisiksi lukemaan säätä ja tulkitsemaan sääkäppyröitä sun muuta dataa mitä esim. forecan tai ilmatieteen laitoksen sivuilta on saatavilla. Tämä tieto palkitsee sitten silloin, kun esimerkiksi mietit, että "kuinka kivaa olisi tallentaa joku mukava auringonnousu tuosta ankkalammelta", mutta et ole yhtään varma kuinka sää tulisi käyttäytymään tuona aamuna. Muutamia kysymyksiä, joita itsellä pyörii päässä ainakin ovat, että onko liian pilvistä, olisiko jopa jotain usvaa tarjolla tuolloin ja mikä on maiseman suhde tähän auringonnousuun sommittelun näkökulmasta. Tuurilla näissä hommissa mennään aina, mutta todennäköisyydet turhalle reissulle laskevat aina, kun tällaisia asioita yrittää selvittää etukäteen.

Miettiessä sitä kuvauspaikkaa, missä haluaisit tallentaa haaveilemasi karkkivärisen auringonlaskun tms. niin yritä hahmottaa millainen on sen suhde maisemaan. Missä päin taivasta toisinsanoen bileet ovat käynnissä? Hyvä sovellus tähän on Photographer's Ephemeris, jonka avulla pystyt katsomaan mistä ja milloin auringon -ja kuunlaskut -ja nousut tapahtuvat. 



Ole myös ajoissa paikalla! Ei ole turhauttavampaa kuin saapua kuvauspaikalle vain huomatakseen, että matkalla näkemäsi tuomiopäivän värit ovat hiipuneet ujoiksi ja väljähtyneiksi hunnuiksi.Tällä tavalla myös sinulla on hyvin aikaa tutustua kuvauspaikkaan ja etsiä parhaimmat kuvakulmat rauhassa. 

Kiinnitä huomiota sommitteluun ja tunnelmaan

Yritä päästä irti kuivan informatiivisesta ja tätä kautta melko "toteavasta" sommittelusta. Mieti kuvaa sitä kautta, että sommittelun kautta siihen syntyisi eräänlainen polku, jota pitkin johdattelet katsojaa siirtämään katsettaan kohti haluttua kohdetta. Tämän voi esim. laajakulmalinssilla kuvatessa toteuttaa asettamalla jokin mielenkiintoinen etualan kohde, josta sitten katsetta voi alkaa ohjailemaan pidemmälle horisonttiin.




Älä myöskään jämähdä yhteen tiettyyn paikkaa kuvatessasi vaan etsi koko ajan uusia kuvakulmia ja kohteita, joita voisit hyödyntää kuvan luomisessa. Yritä myös poiketa totutuista ja turvallisen varmoista sommittelutavoista ja keksi jotain uutta! Laita kamera vaikka ihan maantasalle tai jos jalusta venyy tarpeeksi niin nosta kamera taivaisiin :)

Mutta tässä pieni vinkkiosio tältä erää, jos haluat kuulla kenties enemmän niin laita kommenttia alle! :)

10 comments:

  1. Jee :) Tällainen amatööri tykkää näistä jutuista! Tiedän, että sulla on hieno kamera, mutta mitenkäs saadaan ihan edullisella pokkarilla otettua siistejä kuvia? :) Onko jotain erityisiä vinkkejä esim kameran säädöistä, joihin kannattaa tutustua ja joita kannattaa opetella säätelemään? :) Mä saan kyllä joskus jonkin digijärkkärin, millä saa varmasti jo pienellä opettelulla hienompia kuvia, kuin tällä nykyisellä pokkarilla, mutta tällä hetkellä ei ole mahdollisuutta parempaan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähän riippuu tilanteesta, mutta esim. sisällä kuvatessa kannattaa kiinnittää huomiota aukon ja ISO -arvojen säätöihin, mikäli niitä pystyy säätämään :) Aukon lukuarvo mahdollisimman pieneksi (f/"mahdollisimman pieni numero") ja ISO -arvo taas melko isoksi (600-1200). Näillä eväillä pitäisi saada tärinää vähän pienemmäksi :)

      Delete
    2. Mikä tuo aukon lukuarvo on nimeltään kamerassa? Tuon ISO-systeemin löysin, joku herkkyys siinä luki ja mulla maksimi oli kamerassa 1600.. (kauhee ku en tiedä edes termejä :D )

      Delete
    3. Juu, just tuo herkkyys on se :) Mitä korkeampi arvo niin sitä heikompi kuvanlaatu (rakeisuutta tms), mutta parempi se kuin tärähtänyt kuva. Se saattaa olla joko aukkona tai f/ -symbolina (f/x,x , missä x,x on joku numeroarvo). Lyhenteenä voi olla tyyliin "A" tai "AV". Paha sanoa kun en tiedä kameramerkkiä :)

      Delete
    4. Panasonicin Lumix DMC-FX37 on kamera.. Sain sen kaverilta vuosi sitten ja on se ainakin parempi kuin miehen vanha Canonin pokkari.. :) Parempia kuvia ihan ilman mitään asetusten muuttamisia.

      Delete
    5. Mitä nyt ohjekirjaa nopeasti selailin, niin tuossa ei taida pystyä itse sitä säätämään. Mutta ihan hyvän oloiselta kameralta vaikuttaisi, varmaan niillä scene modeilla pääsee aika pitkälle :) Mutta jos jotain vinkkiä nopeesti muuten sitten osaan antaa niin koita panostaa valon laatuun ja sommitteluun :) Esim. jos potretteja tms kuvailet sisätiloissa niin aurinkoisella kelillä pohjoisikkuna antaa aika mukavan valon, pilvisellä ihan mikä ikkuna sitten tahansa. Sommittelussa jos sellaista tylsää keskisommittelua välttää ja koittaa jotenkin antaa katseelle tilaa niin hyvä tulee :)

      Delete
  2. Tietysti haluan kuulla ja oppia lisää! Miten olet muuten muokannut nuo kuvat? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, hyvä kuulla! :) Eipä noissa sen kummempia ole tehty, kontrastia, sävyjä ja muuta pientä säätöä :)

      Delete
  3. Upeita kuvia ! :O pakko käyä seuraamaa tätä blogias:>

    ReplyDelete